Túraútvonalak

Családbarát vízitúrák a Borsi Vízikerék Táborból a Bodrogon

A Bodrog a legnyugodtabb folyónk. Nyugalma és természeti adottságai teszik az egyik legvonzóbb vízitúracélponttá, amelyet bátran ajánlhatunk nagyon kezdő vízitúrázóknak is.

A folyót Szlovákiában az Ondava és a Latorca találkozásától nevezzük Bodrognak, amely 65 kilométer hosszú, Tokajnál torkollik a Tiszába. A szlovákiai szakasz 14, a magyarországi 51 kilométer hosszú.

Festői szépsége, lassú folyása és kiszámíthatósága miatt kiváló terep egynapos kenu- vagy kajaktúrákra kezdőknek, családoknak, baráti társaságoknak.

A Borsi Rákóczi-kastély vízitábora ideális kiindulópontja az egynapos csillagtúráknak. A vízparti táborban lehetőség van kajak- és kenukölcsönzésre, sátorozásra, főzésre. A közeli Rákóczi-kastélyban megtekinthetik a Rákóczi három születése című interaktív kiállítást, a körpanoráma-vetítőben 5 rövid filmet nézhetnek meg, kipróbálhatják a kastély szabadulószobáját és a virtuálisvalóság-játék segítségével visszarepülhetnek a fejedelem korába. A gyerekekre is gondoltunk, a Rákóczi tematikájú egyedi játszótér kiváló szórakozást nyújt a fiatalságnak. A Brigadéros szállodában kényelmes szobák várják a vendégeket, a Nagyasszonyok étterme hagyományos magyar és zempléni tájjellegnek megfelelő ételeket kínál.

1 napos kenutúrák

Borsi–Felsőberecki–Borsi, 9 km

A túra Borsiból (52 folyamkilométer) indul. A Bodrogon kb. 4,5 kilométert lefelé evezve a folyó bal partján Felsőbereckinél kötünk ki. A hajók kikötve a stég mellett maradhatnak. A parton a Bodrog turistaházban vizesblokk is van, a büfében lehetőség van pihenésre, evésre, ivásra. Érdemes megnézni a szomszédban található, 1896-ban épült védett ipari műemléket, a Majláth József szivattyúházat. A visszaútra érdemes kicsit több időt szánni, hiszen felfelé kell evezni. Nem kell megijedni, mert a Bodrog nagyon lassan folyik.

Borsi–Zemplén–Borsi, 20 km

A túra Borsiból (52 fkm) indul. A Bodrogon felfelé indulunk. Körülbelül 3 kilométer után érjük el a bodrogszerdahelyi közúti hidat. Tovább evezve nagyjából 4 kiloméer után a bal parton kikötésre, pihenésre, fürdésre alkalmas Ladmóc község partszakasza. Újabb 2 kilométer evezés után érjük el Zemplént. Kikötni a bal parti mezőn lehet, ahonnan 5-10 perces sétával érjük el a falu központját. Érdemes megtekinteni a volt megyeházát (Zemplén vármegyei központ volt), az impozáns gótikus református templomot és a földvár maradványait. A visszaút a lassú folyású Bodrogon csak egy kicsit lesz gyorsabb, mint a felfelé evezés. (Előzetesen jelzett igény esetén a túra résztevőit és a kenukat visszaszállítjuk Borsiba.)

Borsi–Sárospatak–Borsi, 30 km

Borsiból lefelé indulva 1,2 kilométer után a jobb oldalon elhagyjuk a Ronyva-patak torkolatát. Innen Magyarországon evezünk. A 46,5 fkm után áthajózunk az alsóberecki közúti híd alatt. Körülbelül 10 kilométert evezve érünk el Sárospatakra, ahol a közúti hidat elhagyva a bal és jobb parton egyaránt kitűnő kikötőhelyet és pihenésre alkalmas füves területet találunk. Sárospatakon számos kulturális és idegenforgalmi látványosság várja az érdeklődőket. (Előzetesen jelzett igény esetén a túra résztevőit és a kenukat visszaszállítjuk Borsiba.)

1 napos kenu- és kerékpártúrák

Borsi–Felsőberecki–Karos–Felsőberecki–Borsi, 9 km evezés, 12 km kerékpár

A túra Borsiból (52 fkm) indul. A Bodrogon körülbelül 4,5 kilométert lefelé evezve a folyó bal partján Felsőbereckinél kötünk ki. A hajók kikötve a stég mellett maradhatnak. A parton a Bodrog turistaházban vizesblokk is van, a büfében lehetőség van pihenésre, evésre, ivásra. Érdemes megnézni a szomszédban található, 1896-ban épült védett ipari műemléket, a Majláth József szivattyúházat. Kerékpárt lehet bérelni a Bodrog turistaházban, ahonnan körülbelül 6 kilométert tekerve érünk el a karosi honfoglalási emlékparkhoz és a látogatóközponthoz. https://karos.hu/intezmenyek/40-karos-honfoglalas-kori-latogatokozpont

A visszaútra érdemes kicsit több időt szánni, hiszen felfelé kell evezni. Nem kell megijedni, mert a Bodrog nagyon lassan folyik.

Borsi–Felsőberecki–Sárospatak–Felsőberecki–Borsi, 9 km evezés, 28 km kerékpár

A túra Borsiból (52 fkm) indul. A Bodrogon körülbelül 4,5 kilométert lefelé evezve a folyó bal partján Felsőbereckinél kötünk ki. A hajók kikötve a stég mellett maradhatnak. A parton a Bodrog turistaházban vizesblokk is van, a büfében lehetőség van pihenésre, evésre, ivásra. Érdemes megnézni a szomszédban található, 1896-ban épült védett ipari műemléket, a Majláth József szivattyúházat. Kerékpárt lehet bérelni a Bodrog turistaházban, ahonnan nagyjából 14 kilométert tekerve érünk Sárospatakra. A gazdag látnivalók közül is kiemelkedik a Rákóczi-vár és vármúzeum. https://www.rakoczimuzeum.hu/hu/

A visszaútra érdemes kicsit több időt szánni, hiszen felfelé kell evezni. Nem kell megijedni, mert a Bodrog nagyon lassan folyik.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this