ÉRDEMES ERRE JÁRNI

Vízitúrán

A Bodrog a forrás nélküli folyó, mely öt másik folyó (a Tapoly, az Ondava, az Ung, a Laborc és a Latorca) egymásba torkollásával keletkezik. A Tapoly, az Ondava, az Ung és a Laborc folyók észak-déli irányban szelik át Szlovákia keleti részét, az Északkeleti-Kárpátokban, a Vereckei-hágó közelében eredő Latorca pedig Kárpátaljához jelent élő kapcsolatot. A folyók gazdag élővilága, a környék természeti és kulturális értékei a felfedezés élményét adja a vízitúrázók számára.

Biciklitúrán

A dél-zempléni kerékpárútvonal, a kelet és nyugat, valamint észak és dél között húzódó nemzetközi kerékpárútvonal Borsitól kőhajításnyira halad. A zempléni fő kerékpárútvonal pedig egyenesen átszeli a községet.

Ha szívesen kerekezel olyan tájakon, amelyeket a nagy többség még nem fedezett fel, ha szereted a kulturális élményeket, a történelmet, ha jó pihenésre vágysz igazi magyaros gasztronómiai élménnyel, vagy a természetvédelmi területeket szeretnéd bejárni, akkor Borsiban jó helyen jársz. Itt mindezeket megtalálod egy helyen.

LÁTNIVALÓK

ZEMPLÉN KALANDPARK, SÁTORALJAÚJHELY

A Magas-hegy három szintjén kialakított Zemplén Kalandpark egész évben várja a látogatókat Zemplén Fővárosában, Sátoraljaújhelyen. Magyarország leghosszabb és legextrémebb bobpályája mellett az adrenalinkedvelők kipróbálhatják a Sólyom néven ismert extrém átcsúszó pályát, mely a Szár-hegy és Magas-hegy közötti 1036 métert köti össze. A számos attrakciót – így 5 nehézségi fokozatú kalandtúra pályákat, a 19 méter magas belső mászófalat, korcsolyapályát, hófánk pályákat, játszótereket, kondiparkokat, valamint hóágyúzott sípályákat és szánkópályát – felvonultató kalandpark izgalmas élmény minden szezonban a kicsi és nagy kalandoroknak egyaránt!

Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma, Sárospatak

A gyönyörű reneszánsz építészeti alkotás Magyarország leghíresebb várai közé tartozik, jelentős Rákóczi-kultuszhely. Perényi Péter nevéhez kötődik az építés jelentős része, majd fia, Gábor fejezi be apja munkáját. Halála után Dobó István fiáé, Dobó Ferencé és örököseié lesz a vár, ahonnan Bocskai hatalmába kerül, majd Lorántffy-örökséggé válik. Így, I. Rákóczi György felesége révén válik Rákóczi-birtokká. A várról és a térség életéről számos állandó és időszaki kiállítást tekinthetnek meg a várban a Rákócziak korától Hegyalja szőlészetén keresztül a reneszánsz konyháig. Műhelyében megismerkedhetnek az ágyúöntés mesterségével is.

Sárospatak Borsitól mindössze 17 km-re található. A vár megközelíthető közúton, kerékpárral és nemsokára vízen is.

A kassai Szent Erzsébet-dóm Rákóczi-kriptája

1906-ban alakították ki azt a kriptát, amelyben ma nem csupán II. Rákóczi Ferenc fejedelem földi maradványai pihennek, de ide van eltemetve édesanyja, idősebb fia és hűséges embereié is. A kripta lejáratánál látható Dudits Andor festménye Rákóczi életéről.

Kérjük a kedves látogatókat, hogy látogatásukat a misék idején kívülre tervezzék!

Kassa Borsitól egy órányi autóútra található.

Rodostói ház, Kassa (Košice)

II. Rákóczi Ferenc olyan történelmi személyiség, akinek viharos élete tükrözi Közép-Európa és a térség nemzeteinek drámai sorsát, miközben szorosan össze is fonódik azzal. Ezért természetes, hogy a közös múlt történelmi térképén kitűnik az egyedülálló kassai Rákóczi-emlékhely, II. Rákóczi Ferenc emlékháza, a Rodostói ház is.

A Hóhérbástya udvarán, a Fazekas utcában elhelyezkedő épület első tárlata 1991-ben volt megtekinthető a Kelet-Szlovákiai Múzeum közreműködésével. A tárlat mai formája 2013-ból ered. II. Rákóczi Ferenc és sorstársai környezetét idézi a száműzetésben a török Rodostó városában, amely a Tekirdağ-hegység lábainál, a Márvány-tenger partján fekszik Isztambultól nyugatra. Bár a ház utánzatának megépítéséről már 1908-ban döntöttek, az épület csak 1940-1943 között épült fel. A 18. és 19. század fordulójáról származó lakóépület földszintjét használták fel az építkezés részeként.

A tárlat közelebb hozza a látogatókhoz II. Rákóczi Ferenc személyét, életét és halálát a száműzetésben, földi maradványainak hazahozatalát és ünnepélyes 1906-os kassai temetését. Az emlékház fő része a nagy ebédlő, amelynek állítólag több részét maga Rákóczi készítette el és díszítette. A tárlatot korabeli fegyverek és képzőművészeti alkotások – a Rákócziak családi portréi és törökországi akvarellek – egészítik ki, de megtalálhatóak itt a szabadságharc pénzverési és éremkészítési példái, török korabeli bútorok, Rákóczi személyes tárgyai, valamint a halálával és ünnepélyes kassai temetésével kapcsolatos tárgyak is.

Kassa Borsitól egy órányi autóútra található.

Református kollégium, Sárospatak

Az egyik leghíresebb református kollégium fénykorát épp I. Rákóczi György és Lorántffy Zsuzsanna időszakában élte. Ekkor érkezett ide Lorántffy Zsuzsanna meghívására Comenius is, a kor leghíresebb pedagógusa. Az iskolatörténeti kiállítás mellett a nagykönyvtár is izgalmas látnivaló.

Sárospatak Borsitól mindössze 17 km-re található. A kollégium megközelíthető közúton, kerékpárral és nemsokára vízen is.

Regéc vára

Regéc várát vélhetően Aba Amadé nádor építtette 1300 körül. Tulajdonosai között a Szapolyai, a Serédy, az Alaghy család is szerepelt, majd 1644-ben I. Rákóczi György fejedelem elfoglalta és fényes főúri rezidenciává változtatta. II. Rákóczi Ferenc gyermekkorának egy részét a Regéci várban töltötte. 1686-ban az egy évvel korábban bevonuló Habsburg csapatok leromboltatták a várat.

Ha már a településen jár, a vár mellett térjen be a látogatóközpontba is, ahol II. Rákóczi Ferenc gyermekkoráról szóló, élményekkel teli kiállítás várja.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this