Kedves Pedagógusok! Kedves Gyerekek!

A II. Rákóczi Ferenc n. o. által működtetett Borsi Rákóczi Kastélyközpont rajz és meseíró pályázatot hirdet általános iskolások részére.

Biztosan tudják, tudjátok, hogy 2021-ben fejeződött be a borsi kastély felújítása. Sok-sok építő munkára és munkásra volt szükség, hogy megújulhasson a kastély. A felújítás évében az épület építést történetét hozzuk közelebb a látogatókhoz, érdeklődőkhöz. Ehhez kapcsolódik a jelen felhívással meghirdetésre kerülő rajz- és meseíró versenyünk is. Az kastély építéstörténetének legkiemelkedőbb személyére szeretnénk felhívni a figyelmet. Az alábbi néhány adat szolgáljon gondolatébresztőként:

A pályázat fő célja a 17. század kiemelkedő, példát mutató női alakját Lorántffy Zsuzsannát felidézni, kit korának egyik legműveltebb és legbőkezűbb mecénásaként tartanak számon. Rendkívüli műveltségével vívta ki az elismerést a korabeli gondolkodók körében, valamint neki köszönhető, hogy a korszak legnevesebb pedagógusa, Comenius is a sárospataki gimnáziumban tanított éveken keresztül. Borsi településen álló két udvarház a Rákóczi család tulajdonába Lorántffy Mihály lánya, Zsuzsanna és I. Rákóczi György 1616. április 18-án kötött házassága révén került.

Épp ez az az időszak, Lorántffy Zsuzsanna és I. Rákóczi György tulajdonlásának időszaka, amikor a borsi kastély kinézetében jelentős gyarapodáson ment keresztül. Ekkor éli fénykorát, reneszánszát. A két kisebb kúriát összeépítik, majd egy újabb lendülettel zárt négyzetet alkotó fejedelmi kényelmet szolgáló kiskastéllyá alakítják át. Kellett is a hely, hisz Lorántffy Zsuzsanna kíséretét 300 fő alkotta és a kastélyban dolgozók száma is 30-40 fő körül mozgott. Természetesen a 300 fő nem mindegyike lakott a kastélyban. Viszont biztosan mozgalmas lehetett itt az élet, amikor a fejedelem, a fejedelemasszony vagy épp mind a ketten itt tartózkodtak.

A felújítások során új épületrészek is épültek. Kialakították a női szárnyat is. Volt itt lisztes torony, sűtőház, konyha, fogadóterem, hálókamrák, pincék. Az új termek mennyezetét festették és „aranyos gombokkal” díszítették. A termekben zöld, később fehér, sárga és kék „lengyel” kályhák (habán kályhák, régiesen lengyelnek nevezték), a kevésbé jelentősebb termekben tapasztott lábas kemencék álltak.  A déli szárny előtt, az épület és a Bodrog folyó közötti nagy területen egy gyönyörű kert volt. Az egyik oldalát gyümölcsösként hasznosították és a másik részén lugaskertet alakítottak ki. Lorántffy Zsuzsanna maga is gondozta és irányította az uradalom kertjének művelését. Híresek és híresen szépek voltak Lorántffy Zsuzsanna kertjei.

Rajzpályázat témája:

A Borsi kastély mindennapjai Lorántffy Zsuzsanna korában

A pályázat korcsoportjai:

  • 1-3. osztályosok
  • 4-6. osztályosok
  • 7-9 osztályosok (magyarországi pályázók esetében 7-8. évfolyam)

Technika:      színes ceruza, ceruzarajz
vízfesték / tempera képek

A rajzpályázatra A4-es formátumú rajzokat várunk. Kérjük tüntessék fel a hátoldalán a rajzot készítők nevét, korát, iskola címét és az évfolyamot/osztályát. A rajzokat személyesen a Borsi Rákóczi Kastélyközpont recepcióján lehet leadni. Postai úton is eljuttathatják hozzánk a intézmény címére (lásd a felhívás végén).

Kérjük egyéni rajzok készüljenek!

Meseíró pályázat témája:

Élet a borsi Rákóczi kastélyban a nagy építkezés alatt

A pályázat korcsoportjai:

  • 1-3. osztályosok
  • 4-6. osztályosok
  • 7-9 osztályosok (magyarországi pályázók esetében 7-8. évfolyam)

Technika:      Szeretnénk az osztályokat közös alkotásra ösztönözni. Ezért olyan meséket várunk, amit az osztályok közösen találnak ki.

A mesék terjedelme ne haladja meg az 500 szót. Kézzel vagy géppel írt pályázatokat is elfogadunk. Természetesen kérjük, hogy az alkotó osztályról készüljön egy fotó, amelyet a pályaműhöz csatolnak. A meséket email-en a                     muzeum@rakoczino.eu címre juttassák el. Jelöljék, hogy melyik iskola, melyik osztályos tanulói készítették és kérjük csatolják az osztály névsorát. Személyesen is eljuttathatják a munkákat. A Borsi Rákóczi Kastélyközpont recepcióján átadhatják, vagy postai úton is eljuttathatják.

Postai úton történő leadásokhoz a következő címre várjuk az alkotásokat:

II.Rákóczi Ferenc n.o,
Ulica F. Rákocziho 102/32,
07632 Borša, Szlovákia

email: muzped@rakoczino.eu

A pályaművek leadási határidelye: 2022 .január 20.

Az eredményhirdetésre előreláthatóan 2022. február 4.-én kerül sor.

A legjobb pályaműveket az alábbi nyereményekkel díjazzuk:

Az egyéni pályamű nyereménye: 1 szabadon választott attrakcióra való belépés (kiállítás, virtuális portyapont, panoráma vetítés, szabadulószoba).

Csoportos pályamű nyereménye: Ingyenes belépés az osztály számára a Rákóczi három születése című kiállításunkra tárlatvezetéssel.

Szeretettel várunk minden pályaművet!

Borsi Rákóczi Kastélyközpont

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this