Szlovák–magyar Interreg együttműködés Borsiban – sajtóközlemény

Nemrég fejeződött be A borsi kastély népszerűsítése a II. Rákóczi Ferenc nonprofit szervezet és a sátoraljaújhelyi önkormányzat hálózatos közös turisztikai attrakciófejlesztése révén elnevezésű Interreg-pályázat a szlovákiai Borsiban. A két bevont partner célja a szlovák–magyar határhoz közeli, felújított borsi Rákóczi-kastély látogatottságának növelése volt.

A magyarországi és szlovákiai forrásokból felújított, 2021-ben átadott borsi kastély II. Rákóczi Ferenc szülőháza, a magyar reneszánsz építészet kiemelkedő darabja. Mind építészeti, mind történelmi szempontból fontos helyszín, amely nagyobb távolságokból is vonzza a látogatókat, szlovákokat és magyarokat egyaránt.

A mindkét fél és a régió érdekeit szolgáló cél – a kastély látogatottságának növelése – érdekében a szlovákiai II. Rákóczi Ferenc civil szervezet és Sátoraljaújhely önkormányzata fogott össze hálózatban végrehajtott tevékenységekkel. A közösen végrehajtott projekt attrakciói különböző célcsoportokat vonzanak.

  • A megújult kastélyparkban fűszerkert és a védett borsi erdőn keresztül vezető tanösvény kapott otthont. A program keretében a tanösvény végpontján található, kiemelten védett tavat is rehabilitálták.
  • A projekt része volt a kastély melletti tematikus, a térségben egyedülálló játszótér létrehozása, amely sok fiatalt vonz a határ mindkét oldaláról.
  • A kastélyban virtuálisvalóság-pont várja a látogatókat, amely 1676-ba repíti őket.
  • Az épületben szabadulószoba is működik, amelyben a látogatók kipróbálhatják, milyen logikára és képességekre lehetett szüksége az ifjú Rákóczi Ferencnek a bécsújhelyi börtönből való szökése során.
  • Sátoraljaújhelyen a borsi kastélyt is népszerűsítő mapping készült, amelyet a turisztikai szezonban többször is levetítenek.
  • A határ mindkét oldalán elektromoskerékpár-kölcsönzőt és dokkolókat alakítottak ki; Sátoraljaújhely és Borsi közötti mintegy 5 kilométeres távolság megtételére a kerékpár ideális eszköz.

A projekt keretében létrehozott, fent felsorolt attrakciók éves átlagban hetente 405 látogatót fogadnak. A turisztikai szezonban (május-október) ez összesen 9720 látogatót jelent, ami meghaladja a projektben tervezett 7500 látogatót.

A pályázat teljes költsége 1064445,36 euró volt, ebből az európai uniós hozzájárulás összege 904778,55 euró. Az együttműködés vezető partnere, a II. Rákóczi Ferenc n. o. teljes költsége 888230,36, a partner Sátoraljaújhely önkormányzatának költsége 176215 euró volt.

Szlovák és angol nyelvű változat megtekintése

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this